INTERNATIONELLT ENGAGEMANG

Folkungakyrkan vill ge vidare 10% av alla gåvor vi samlar in i Stockholm till långsiktigt internationellt engagemang. I nuläget stödjer vi fem projekt:

1. Give a Child a Family, Sydafrika

Omkring 1,5 miljoner barn i Sydafrika har mist sina föräldrar i aids. Många barn lever på gatan och utsätts för sexuella övergrepp. Utanför Port Shepstone har ett kristet rehabiliteringscentrum, Place of Restoration (PoR), byggts upp för utsatta barn.

Centret har särskild kompetens att ta emot barn och tonåringar som utsatts för olika former av övergrepp. Place of Restoration erbjuder professionell hjälp till ande, kropp och själ i en kärleksfull miljö med rådgivning, terapi och varm gemenskap. Man har fått se många illa åtgångna barn bli upprättade. Fosterhemsprogrammet, ”Give a Child a Family”, som är kopplat till verksamheten rekryterar lämpliga fosterföräldrar, utbildar och följer upp dem. Omkring 100 barn finns varje år på centrat. Barnen bor där i cirka sex månader innan de placeras i fosterhemsfamiljer. Välutbildade socialassistenter är anställda för att stötta barnen.

Folkungakyrkan bidrar via samfundet Evangeliska Frikyrkan till omkostnaderna för verksamheten. I barnens gudstjänster i Folkungakyrkan samlar vi regelbundet in pengar till arbetet i Sydafrika.

2. SAT 7 Kristen satellit-TV i Nordafrika & Mellanöstern

SAT7_Christian-news-Turkey-11-3-15

Sedan 2012 stödjer Folkungakyrkan SAT 7 som driver flera allkristna satellit TV-kanaler. Målgruppen är de närmare 500 miljoner invånarna i Nordafrika och Mellanöstern. SAT 7 startades i mitten av 90-talet och har idag fyra satellit TV-kanaler. Man sänder bland annat bibel- & undervisningsprogram samt gudstjänstprogram men har även program som täcker viktiga samhällsfrågor. Familje- och barnprogram är högt prioriterade eftersom en mycket stor stor del av befolkningarna är under 30 år. SAT 7 och de andra kristna mediaorganisationerna spelar en viktig roll att stötta de lokala kyrkorna samt att ge Guds kärlek till befolkningen i denna del av världen.

SAT 7 Arabic sänder dygnet runt, 7 dagar i veckan på arabiska och når 300 miljoner tittare. Drygt 9 miljoner barn följer SAT 7 Kids sändningar. I Irak tittar vart tredje barn och i Saudi-Arabien följer vart fjärde barn sändningarna. SAT 7 Pars sänder 22 timmar per dygn och når de närmare 100 miljoner persisktalande i Iran och omgivande länder i Centralasien. 80 miljoner turkar är målgruppen för SAT 7 Turk som är den nyaste kanalen. Totalt har SAT 7 drygt 15 miljoner tittare i hela regionen.

3. Familj i Frankrike

italien-lampedusa-tragoedien-fluechtlinge-aufenthaltserlaubnis-293545_i

I Frankrike stödjer Folkungakyrkan en pionjärsatsning bland nordafrikaner via samfundet Evangeliska Frikyrkan. Här bedrivs socialt arbete för att på så sätt förmedla Guds kärlek. Många nordafrikaner kommer som flyktingar till södra Frankrike och har det jättesvårt och behöver stöd på olika sätt där våra partner kan ge konkret hjälp.

4. Missionärsarbete i Moçambique

hasse-och-sonia2

Hasse Persson har sedan våren 2011 arbetat som missionär utsänd av samfundet Evangeliska Frikyrkan i Maputo, Moçambique tillsammans med sin hustru Sonia. Igreja União Baptista de Moçambique, IUBM, är Evangeliska Frikyrkans samarbetskyrka i landet, ett samfund som har över 140 000 medlemmar runtom i landet.

En huvuduppgift är att stödja församlingsgrundande och delta i ledarskapsträning. De har undervisat på ett teologiskt seminarium och arbetat med social verksamhet, främst med kvinnor och barn. Ett konkret projekt har varit att bistå en nygrundad församling i det fattiga bostadsområdet Vilankulo att starta en skola. Folkungakyrkan stödjer familjen Persson via Evangeliska frikyrkan.

Löpande information om Perssons verksamhet och liv återfinns på bloggen www.maputogate.com

5. Utbildning av blivande pastorer i Kina

197827h1024

Sedan 2013 stöder Folkungakyrkan en person som undervisar i bibliska språk i Folkrepubliken Kina, världens folkrikaste land. Personen har främst sitt stöd via samfundet Equmeniakyrkan. Det är brist på lärare i bibliska språk i Kina, samtidigt som församlingarna växer kraftigt och behovet att utbilda blivande pastorer är stort. Intresset för kristen tro är stort i Kina och landet förändras snabbt.

Färdigheter

Upplagt på